SHARE
SHARE

Glebe Wood House, Devon

A detached dwelling of high quality contemporary design set within a garden plot of a Rectory for our client Lionel Oakley of Oakland Barn Homes.

The use of a mixed palette of natural materials for the external elevations of this property enables it to fit comfortably within its surroundings. Large glazed areas allow natural light to flood into the accommodation and for the occupants to appreciate the immediate natural beauty of the surrounding landscape. Emphasis is given to the main entrance to the property where the roof deliberately over-sails to form a canopy, and a full height glazed gable provides a light filled and very welcoming space. This is further accentuated by the subtle reduction of eaves and ridge height of the remaining parts to balance the proportions of scale. Internally simple natural materials have been introduced to display sharp clean lines and are all finished to a high specification.

This project addresses a number of difficult site constraints and restrictions and showcases a careful balance of quality modern contemporary design set within a semi-rural location.

The building is carefully positioned and orientated to follow the natural contours of the land and is of a simple L shape plan to capture the rural valley views and natural path of the sun. The site has a steep west facing slope with mature tree lined boundaries which somewhat influenced the design. Careful consideration was given to the finished floor levels and positioning of the property to avoid potential overlooking issues from neighbouring property and by overshadowing of mature trees.

This project is a tribute to our senior architectural technician Mark Foster as it was one of the last projects he worked on before he was sadly taken ill and lost his brave battle with cancer earlier this year.

 

CONTRACTOR

M & J Builders

BUILD TYPE

New Build

LOCATION

Holsworthy, Devon

Services Used

Planning Consultancy and Building Regulations Architects in Devon