SHARE
SHARE

Cabin Cafe at Crackington Haven, Cornwall

The extension to the Cabin Cafe provides a single-storey extension to accommodate more internal space for seating. Internally, the layout of the Cafe was re-imagined to provide a larger serving space and to better connect the Cafe to its spectacular setting.

A new entrance was introduced to the west elevation under a canopy roof which provides disabled access. The original structural steel work has been left on display as a design feature and this provides an interesting contrast to the timber lined ceilings of the extension.

The roof form projects upwards responding to the adjacent headland rooting the proposal in its context. The roof is clad in Zinc with the eaves of the extension picking up on the slate roof covering and wind spur detail of the existing cafe.

The plan shape of the extension has a curved corner which picks up on the surrounding curving stone walls. This curve gives the dining space a feature wall and externally gives the elevation some beautiful shadow lines on sunny days. The walls of the extension are clad in natural timber in a style that reflects the character of local barns. This natural material will grey as it weathers and reflect the vegetated backdrop to the south. The roof canopy projects out to provide shelter to the entrance and glazing. Timber posts support the roof overhang and provide bench seating in between for ice creams on a rainy day.

CONTRACTOR

David Gregory

BUILD TYPE

Extension of existing commercial property

LOCATION

Crackington Haven, Cornwall

Services Used

Planning Consultancy and Building Regulations Architect in Cornwall, Trewin Design Architects