SHARE
SHARE

Barford Beach House, Cornwall

Our brief on this project was to provide additional accommodation and to improve the existing layout to provide better links to the garden. The client wanted to make the most of this amazing site and its views over the privately owned beach.

The existing bungalow on the site had originally been constructed in the 1950’s from poor quality block work which was no longer stable in places, the whole structure was replaced which allowed for the opportunity to improve the layout and links to the garden.

A large double height entrance hall has now been formed finished with reclaimed Parisian streetlights suspended from the ceiling leading you into the rest of the house with its generous oversized rooms that have been designed to be divided into differing spaces when required.

As well as meeting the original design brief the finished project now includes some fun features, such as a hidden doorway in a Narnia style wardrobe, internal port holes to provide views of the sunset while in the bath and a secret passage to a bunker games room.

The project has been finished to the highest standard with floor to ceiling sliding doors and high quality materials throughout including a copper clad kitchen and feature walls.

The building has been designed to be as low energy as possible with highly insulated walls, high specification triple glazing and detailed to reduce thermal bridging and improve airtightness.

The whole building is capped with a large cantilevered Zinc clad lid that over sails the building to help provide shading on a sunny summer’s day.

CONTRACTOR

Horst Construction Ltd

BUILD TYPE

Replacement Dwelling

LOCATION

Widemouth Bay, Bude, Cornwall

Services Used

RIBA Full Service and Planning Consultancy Trewin Design Architects, Architecture in Devon and Cornwall